Drive Blocks?

Integrated solution for design, manufacturing and management that provides all standard parts and procedures for wood processing.

Moderators: remi77, Daniel, jacs

Robert
Second Officer Cadet
Second Officer Cadet
Posts: 199
Joined: Tue Oct 14, 2008 4:31 pm
Location: Georgia

Drive Blocks?

Unread post by Robert » Sat Feb 23, 2019 8:34 pm

When I create a driver block and add a few components to it and insert into a new block it always works. But when I start adding drivers to components, translations and repeat part function they always fail when I try to insert the driver block into a new document block. What could cause that and can you use "Repeat", "Translation" function in driver blocks.

Thank you

User avatar
CAD_73
Volunteer Cadet
Volunteer Cadet
Posts: 170
Joined: Thu Oct 30, 2014 11:59 pm
TopSolid Module: TopSolid'Wood
TopSolid Version: 6.20
Location: Delft, The Netherlands

Re: Drive Blocks?

Unread post by CAD_73 » Sat Feb 23, 2019 8:50 pm

Did some test with translation and a repeat in a driver block, works perfect here.
Can you share your file or make some screenshots.

Also... what version are you using?
Senior Engineer 3D
Luxurious (Yacht) Interiors

My YouTube channel

Robert
Second Officer Cadet
Second Officer Cadet
Posts: 199
Joined: Tue Oct 14, 2008 4:31 pm
Location: Georgia

Re: Drive Blocks?

Unread post by Robert » Sat Feb 23, 2019 9:45 pm

Attached is an experimental shelf driver block that failed, I get the "unable to make component" in the alpha bar.

Thank you
Attachments
export.zip
(372.17 KiB) Downloaded 47 times

Robert
Second Officer Cadet
Second Officer Cadet
Posts: 199
Joined: Tue Oct 14, 2008 4:31 pm
Location: Georgia

Re: Drive Blocks?

Unread post by Robert » Sat Feb 23, 2019 9:46 pm

Forgot to mention I'm using TS Wood 2017 version

RaudMees
Chief
Chief
Posts: 104
Joined: Wed Dec 30, 2015 11:25 am
TopSolid Module: TopSolid'Wood
TopSolid Version: 6.20
Contact:

Re: Drive Blocks?

Unread post by RaudMees » Sat Feb 23, 2019 10:31 pm

Hi there.

Looks like it works fine. Maybe You don't have paralleel planes for projection or something is missing in project (sometimes CS is in wrong direction). You can test it Yourself. Create new file, make driver block and put component into it as Inside block and play with this.

RM

Robert
Second Officer Cadet
Second Officer Cadet
Posts: 199
Joined: Tue Oct 14, 2008 4:31 pm
Location: Georgia

Re: Drive Blocks?

Unread post by Robert » Sat Feb 23, 2019 11:56 pm

I figured it out with your help guys, thank you.

I have a large old library of components that I developed with drivers and key points, and now I'm going to tactical remaking a lot of the components with driver blocks. How many have had to recreate your component library with driver blocks? Any tips or suggestions when creating this new library of components? What is your favorite feature with driver blocks?

RaudMees
Chief
Chief
Posts: 104
Joined: Wed Dec 30, 2015 11:25 am
TopSolid Module: TopSolid'Wood
TopSolid Version: 6.20
Contact:

Re: Drive Blocks?

Unread post by RaudMees » Sun Feb 24, 2019 8:56 am

I am almost new user and I grew up with DB :) But I really like double wrap DB. I have lot of thing in DB - handles, hinges, drawers, doors, floor unit legs etc. Handle component is "inside block" and I can add handles with one click per drawer. DB is very powerful tool :)

Robert
Second Officer Cadet
Second Officer Cadet
Posts: 199
Joined: Tue Oct 14, 2008 4:31 pm
Location: Georgia

Re: Drive Blocks?

Unread post by Robert » Mon Feb 25, 2019 5:40 am

What is a double wrap driver block?

RaudMees
Chief
Chief
Posts: 104
Joined: Wed Dec 30, 2015 11:25 am
TopSolid Module: TopSolid'Wood
TopSolid Version: 6.20
Contact:

Re: Drive Blocks?

Unread post by RaudMees » Mon Feb 25, 2019 7:39 am

Here is door sample: https://www.youtube.com/watch?v=bNSJJpCEXws
With this it doesn't matter how thick sides are, door gap is always same. Red arrow is inside cabinet and yellow arrow outside.

DanoR69
Corporal
Corporal
Posts: 28
Joined: Wed Jul 26, 2017 3:33 pm
TopSolid Module: TopSolid'Wood
TopSolid Version: 6.18

Re: Drive Blocks?

Unread post by DanoR69 » Mon Feb 25, 2019 4:06 pm

what version TS are you on? I have double wraps but I don't get the same results when I modify a driver block
Attachments
DriverBlock.JPG
DriverBlock.JPG (18.26 KiB) Viewed 2631 times
TSversion.JPG
TSversion.JPG (16.02 KiB) Viewed 2631 times

RaudMees
Chief
Chief
Posts: 104
Joined: Wed Dec 30, 2015 11:25 am
TopSolid Module: TopSolid'Wood
TopSolid Version: 6.20
Contact:

Re: Drive Blocks?

Unread post by RaudMees » Mon Feb 25, 2019 7:40 pm

At the moment I don't have active TS :( I have demo 6.18 and I am just reading forum and help as much as I can. But, that video is 5y old and I think You have to chose that double wrap when You are creating new DB.

User avatar
CAD_73
Volunteer Cadet
Volunteer Cadet
Posts: 170
Joined: Thu Oct 30, 2014 11:59 pm
TopSolid Module: TopSolid'Wood
TopSolid Version: 6.20
Location: Delft, The Netherlands

Re: Drive Blocks?

Unread post by CAD_73 » Mon Feb 25, 2019 8:57 pm

New video, nothing has changed: https://youtu.be/R7osA4zHG0M RaudMees is right, choose it directly.
Senior Engineer 3D
Luxurious (Yacht) Interiors

My YouTube channel

DanoR69
Corporal
Corporal
Posts: 28
Joined: Wed Jul 26, 2017 3:33 pm
TopSolid Module: TopSolid'Wood
TopSolid Version: 6.18

Re: Drive Blocks?

Unread post by DanoR69 » Mon Feb 25, 2019 9:20 pm

nothing has changed
if you create a regular driver block, (on my machine) you cannot edit it and turn it into a DW driver block as in the first video.

the first video shows the edit of an existing Driver block
the second video shows the creation of a new DW driver block.

User avatar
CAD_73
Volunteer Cadet
Volunteer Cadet
Posts: 170
Joined: Thu Oct 30, 2014 11:59 pm
TopSolid Module: TopSolid'Wood
TopSolid Version: 6.20
Location: Delft, The Netherlands

Re: Drive Blocks?

Unread post by CAD_73 » Mon Feb 25, 2019 9:53 pm

the first video shows the edit of an existing Driver block
You're right, that has indeed changed, You have to do it at the start :!:
Senior Engineer 3D
Luxurious (Yacht) Interiors

My YouTube channel

Robert
Second Officer Cadet
Second Officer Cadet
Posts: 199
Joined: Tue Oct 14, 2008 4:31 pm
Location: Georgia

Re: Drive Blocks?

Unread post by Robert » Tue Mar 05, 2019 1:46 am

I guess I still don't know how to make clean driver blocks that work right. Attached are two files a simple case & a drawer front and I'm trying to insert it in the bottom opening and I keep getting "invalid element", "unable to make component" does any know where I possibly went wrong in the creation of the driver blocks.
Attachments
TS Export.zip
(851.65 KiB) Downloaded 40 times

Post Reply